Graviditet & Preventivmedel

Graviditet
 
För att en tjej/kvinna ska kunna bli gravid måste hon ha fått mens. Lättast att bli gravid är det ca ett par dagar innan ägglossningen som infaller ca 2 veckor efter mensen.
När kvinnan och mannen har samlag och mannen får utlösning simmar de små miljontals spermierna in i kvinnans slida och vidare upp i äggledarna för att vänta på ägget. Spermierna som kommer ut först är ofta de som har bästa förmågan att befrukta ägget. Spermierna kämpar för att ta sig igenom skalet som omger ägget. Den spermie som  träffar först tappar svansen och huvudet och smälter ihop med äggets cellkärna. I och med att detta sker är det "kört" för alla andra spermier. 
Ägget gör av med sitt skal när det når livmodern. Det som blir kvar kallas groddblåsan och den letar sig fram till livmodern för att hitta en bra plats att slå sig ner på. När groddblåsan växer fast omslutes den av livmoderslemhinnan. Detta kallas implantation.
Efter ca 3 veckor har groddblåsan vuxit ut och blivit ett embryo. Det är embryot som utvecklas till ett foster.   
 
Ibland kan ägget dela sig och det är då det blir enäggstvillingar. Den sortens tvillingar blir ofta lika varandra, både till sätt och utseende. Om 2 spermier lyckas ta sig igenom skalet samtidigt och stöter på 2 ägg blir det tvåäggstvillingar. De har olika arvsmassor och är inte mer lika vanliga syskon. 
 
 
De första tecknen på att man är gravid brukar vara att man känner sig trött och illamående. Uteblir mensen i mer än 2 veckor bör man ta ett graviditetstest som finns att köpa överallt. 
 
Graviditeten brukar delas in i 3 olika stadier som kalla trimestrarna, de delas in i vecka 1-12, 13-24 och 25 till barnets födelse.
 
I vecka 6 vet de flesta att de är gravida, det är då sympton som illamående, trötthet och spända bröst kan uppstå. Det är också den här veckan som hjärtat börjar slå i det lilla 4 mm långa embryot som liknar en liten böjd larv. Redan nu kan man börja se var de olika kroppsdelarna kommer att utvecklas. Fosterhinnorna har bildats men dock inget fostervatten. 
 
I vecka 7 är embyot ca 7 mm långt. Man kan se 2 fördjupningar på varsin sida av huvudet där ögonen ska bildas. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål och tungan börjar ta form. I den här veckan börjar även embryot bilda sitt eget blod.
 
I vecka 8 börjar embyot kunna göra enkla rörelser. Fingrar och tår börjar utvecklas med simhud emellan. Gomm, tunga och anlag för tänder börjar bildas.
 
I vecka 9 kan man börja uttyda ett ansikte på det 2 cm långa embryot. Inre delar som könsorgan, äggstockar och testiklar är redan utvecklade. De yttre könsorganet ser likadant ut hos både pojk/flick foster.
 
I vecka 10 börjar man kalla embryot för foster. De flesta av kroppens organ är på plats och de måste bara växa till sig och börja fungera. Fostret väger nu ca 5g och är ca 3 cm långt. Huvudet är lika stort som resten av kroppen. Nu kan man även se de olika detaljerna i ansiktet. I den här veckan brukar man även besöka mödravårdscentralen, MVC. Dit går man regelbundet för att kontrollera att allt är okej med både foster och sig själv. 
 
I vecka 11 börjar könsorganen få sin rätta form. Hos pojkarna växer 2 veck ihop och bildar en pung och hos filckorna blir vecken kvar och bildar 2 blygdläppar. Hos pojkarna dras könsknoppen ut för att forma en penis medan det blir klitoris hos flickan.
 
I vecka 12 får fostret all näring och syre genom moderkakan och navelsträngen. Det är även i den här veckan som våra unika mönster, fingeravtryck bildas. Fostret börjar se ut som en liten människa och kan röra både armar och ben. 
I den här veckan är också den största risken för missfall över. 
 
Under den andra trimestern upplever de flesta en väldigt positiv tid. Illamående och trötthet brukar försvinna och man börjar känna glädje av att magen börjar växa. Det är viktigt att man lyssnar på kroppens signaler och att man äter varierat och rör på sig. Och att undvika alkohol, tobak och andra droger är mycket viktigt, då det kan ge fosterskador. Detta gäller självklart under hela graviditeten. 
 
Under hela den här perioden utvecklas och växer fostret i en rask takt. Barnet är väl skyddat men kan ändå höra ljud utifrån. Fosterfettet ligger som ett skyddande lager så att inte fostrets ömtåliga hud blöts upp av fostervattnet. Kvinnor över 35 år erbjuds att ta ett fostervattens prov i vecka 15 eftersom risken för kromosomsavvikelse ökar ju äldre man blir. De gjorde min mamma när hon väntade mig. 
 
I vecka 18 brukar man göra den första ultraljudsundersökningen. Den gör man för att se att allt ser bra ut och för att bättre kunna beräkna när barnet ska födas. Det är också en glädje för pappan eftersom han då kan känna sig mer delaktig. En del föräldrar väljer också att ta reda på vad det är för kön. Fostret har nu blivit ca 20 cm långt och väger ca 250 g.
 
När halva graviditeten har gått i vecka 20, börjar mammans mage puta ut ordentligt. Fostret kan reagera på smärta eftersom den nu fått känsel och den kan även göra bakåt kullebyttor. 
 
I vecka 24 kan fostret suga på tummen. Kapillärerna, de små blodkärlen i lungorna, växer för fullt. Om barnet skulle födas såhär tidigt kan det börja andas luft, men för att överleva behöver den sjukhusvård. 
 
I vecka 25-29 inträder den sista trimestern. I det här stadiet så är fostret nästan färdigutvecklat och liknar en liten bebis. Fostrets lungor börjar utvecklas och fostret andas genom att andas in och ut fostervattnet i lungorna. Nu kan det även öppna och stänga sina ögon.  
 
I vecka 30 är fostret omkring 40 cm långt och väger runt 1,5kg och mammas mage växer så det knakar. Fostret har gått om utrymme att sparkas, boxas och göra kullebyttor. En del forskare menar även att fostret kan reagera på musik. 
 
Från vecka 33 och framåt växer fostret i snabb takt och ökar ca 200 gram i veckan. Fostret ligger nu bara för att växa till sig. 
 
I vecka 35 har huden på fostret blivit tjockare och det har lagt på sig mer fett. Barnet börjar vända sig så att huvudet ligger nedåt. Det kallas för att fostret fixeras. Ibland kan barnen födas med rumpan före, men det blir då en väldigt komplicerad förlossning och kan leda till kejsarsnitt. 
 
Nu väntar bara barnet för att få titta ut och mamma och pappa längtar givetvis. Barnet är väl skyddat eftersom det fått näring och även skydd för vissa sjukdomar genom mammans antikroppar. 
 
När barnet väl föds, vilket brukar vara runt vecka 40 väger det i genomsnitt 3,6 kg och är cirka 51 cm långt. Vikt och längd kan dock variera mycket, själv vägde jag 4,3 kg och var 53 cm lång. En förlossning är nästa alltid jobbig för mamman då smärtan kan vara fruktansvärd, vilket givetvis gör pappan väldigt stressad. Man tror dock inte att barnet lider speciellt mycket. 
Om inte barnet är född i slutet av vecka 42 så sätter man igång förlossningen med hjälp av en spruta. 
 
Preventivmedel 
 

Samlag har man inte bara för att bli gravid utan givetvis för att det är skönt. Vill man inte bli gravid så finns det olika preventivmedel. De flesta är till för kvinnor. 
 
Kondom är det skyddsmedel som används av män men det finns även Vagianal Kondom för kvinnor och dessa två är det enda metoderna som skyddar mot könssjukdomar. Dock kan man ha oturen att en kondom spricker och då finns det ju givetvis en risk att kvinnan blir gravid. Nackdelen med kondom är att man måste avbryta när man är som mest kåt för att fumla med någon liten kladdig ballong. 
Kondomer finns i olika storlekar, färger,modeller och smaker som exempelvis hallon. 
 
P-piller är ett preventivmedel för kvinnor. Det är en tablett som ska tas varje dag. Det är ett mycket säkert skydd som gör att man inte får någon ägglossning. Nackdelen är den att det finns en del biverkningar som gör att en del kvinnor mår dåligt och får exempelvis humörsvängningar. Det skyddar heller inte mot könssjukdomar. Det finns även en del tjejer som lurar killen och säger att de skyddar sig bara för att de vill bli med barn. Därför är det viktigt att man som kille alltid tänker på att använda kondom om man inte vill bli pappa. 
 
Kopparspiralen är ett bra skyddsmedel, framförallt så passar det de kvinnor som redan fött barn. Det är säkert och det är bra för man slipper tänka på att exempelvis ta en tablett varje dag såsom P-piller. Kopparspiralen ser ut som ett litet T och är några cm lång. Kopparspiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Nackdelarna är som med alla övriga skyddsmedel förutom kondom, den skyddar inte mot könssjukdomar. Det kan också göra lite ont att sätta in den. 
 
  
 
 

RSS 2.0